Genialne flawonoidy

Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam temat flawonoidów. Związków obecnych w warzywach, owocach i ziołach.

Flawonoidy to genialne związki chemiczne, które dadzą nam wszystko czego potrzebujemy: zdrowie, długowieczność, świetny wygląd 🙂

Flawonoidy, co o nich już wiesz?

Zaglądając do Wikipedii możemy przeczytać, że: “Flawonoidy (związki flawonowe) – to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego.”

Po kolei;

Flawonoidy to naturalne, aktywne biologicznie substancje chemiczne mocno rozpowszechnione w świecie roślin. Ze względu na liczne właściwości biologiczne są najbardziej interesującą grupą spośród polifenoli. Nadają roślinie charakterystyczny zapach, smak i kolor. Najczęściej są: żółte i pomarańczowe (flawony, flawonole), niebiesko-fioletowe (antocyjany), rzadziej bezbarwne i kremowo-białe (katechiny). Flawonoidy nadają kolor kwiatom, owocom, liściom. Odkryto ich już ponad 8000, przebadano zaledwie 200.

Do czego mogą nam służyć?

W organizmie człowieka flawonoidy mogą pełnić rolę podobną do witamin. Ich największą zaletą jest fakt, iż są jednymi z najskuteczniejszych składników o właściwościach antyoksydacyjnych, tym samym opóźniają procesy starzenia oraz przynoszą korzystne efekty zdrowotne. Szereg korzystnych działań flawonoidów wynika właśnie z ich właściwości antyoksydacyjnych oraz ze zdolności do modyfikowania enzymów, szczególnie takich które są odpowiedzialne za funkcje immunologiczne, kancerogenezę oraz transformacje komórkowe.

Działanie antyoksydacyjne flawonoidów to:

 

  • hamowanie aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników
  • chelatowanie jonów metali przejściowych, które uczestniczą w zapoczątkowaniu łańcucha reakcji wolnorodnikowych (więcej o wolnych rodnikach przeczytasz tu)
  • redukowanie RFT (reaktywnych form tlenu), w tym wolnych rodników do bardziej stabilnych i nieaktywnych połączeń
  • hamowanie oksydazy askorbowej, co zapobiega utlenianiu witaminy C i przedłuża jej działanie w organizmie (rutyna)

Flawonoidy wykazują również  działanie przeciwzapalne – hamują wydzielanie histaminy, przeciwalergiczne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe.

Zarówno dieta bogata w flawonoidy jak i stosowanie kosmetyków z ich zawartością ma bardzo pozytywny wpływ na zachowanie i utrzymanie młodego wyglądu skóry. Produkty zawierające związki flawonowe poprawiają nawilżenie skóry, wygładzają ją, korzystnie wpływają na biosyntezę kolagenu, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, działają osłaniająco, ściągająco, a ponadto chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (zarówno UVA jak i UVB). Związki flawonowe wykorzystuje się głównie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych (anty- aging, odżywczych, w celu zmniejszenia negatywnych skutków opalania i fotostarzenia) oraz przeciwtrądzikowych (zarówno przy trądziku pospolitym jak i różowatym).

Zaleca się spożywanie ok 1-2 g flawonoidów dziennie.

Ile to będzie owoców i warzyw? Ok. 3 kg 🙂

Zaobserwowano znacznie skuteczniejszy wpływ na organizm kompleksów flawonoidowych zawartych w roślinach niż pojedynczych syntetycznych lub wyizolowanych substancji. Dlatego spożywanie owoców i warzyw na surowo, a także w formie naturalnych suplementów (szeroki zakres składników czynnych i wysoka biodostępność) ma większe uzasadnienie niż stosowanie pojedynczych wyizolowanych flawonoidów. Mamy tutaj do czynienia ze zjawiskiem synergii- współdziałanie ze sobą i dodatkowo wzmacnianie (potęgowanie) swojego działania nawzajem.

Najlepszymi źródłami flawonoidów są:

  • owoce o ciemnej barwie: winogrono czerwone, jeżyna, granat, aronia, czarna porzeczka, wiśnia, jagody;
  • owoce cytrusowe: pomarańcze, grejpfruty;
  • inne owoce: dzika róża, rokitnik, owoce głogu;
  • warzywa: burak ćwikłowy, czerwona kapusta, cebula, czosnek, brokuły, pomidory, papryka, sałata
  • ziarna zielonej kawy.

Surowcami flawonowymi używanymi w kosmetyce są między innymi:

  • krwawnik pospolity (kosmetyki regenerujące skórę tłustą o rozszerzonych porach)
  • brzoza brodawkowata (kosmetyki przeciwzmarszczkowe, na trądzik i wyprysk)
  • lipa drobnolistna (kosmetyki pielęgnacyjne do cery wrażliwej, nawilżające)
  • kwiatostan kocanki
  • owoc ostropestu plamistego
  • ziele skrzypu polnego  (kosmetyki pod oczy, przeciwzmarszczkowe, szampony)
  • ziele fiołka trójbarwnego (kosmetyki przeciwtrądzikowe, na łojotok)

Podsumowując, flawonoidy to substancje, dzięki którym zachowamy ładną i młodą skórę na dłużej, wspomożemy układ odpornościowy, układ nerwowy, zminimalizujemy dyskomfort utrzymujący się przy alergiach skórnych.

Jedząc ok 3kg. różnych warzyw i owoców dziennie mamy pewność, że dostarczymy organizmowi wystarczającą ilość związków flawonowych. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą surowe owoce i warzywa niż suplementy… a następnym razem kiedy będziesz zastanawiać się jakie wino wybrać, czerwone czy białe, wybierz to pierwsze 😉

Źródła

„Fitoterapia i Leki Roślinne” Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., J. Niedworok.
„Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej” Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.
„Na pograniczu Chemii i Biologii” Jan Barciszewski, Henryk Koroniak
„Naturalne związki organiczne” Aleksander Kołodziejczyk

Wybierz swoją walutę (Select your currency)
PLN Złoty polski
EUR Euro